ROC Amstelveen

Het gebouw komt in de wijk Bovenkerk tussen de Zetterij en de Beneluxlaan.
De lange gevels zijn gericht op het oosten en westen. Zo hebben ze minder last van de zon.
Voor het gebouw komt een plein van 300 m2. Aan de achterzijde is een tweede ingang voor leerlingen en medewerkers.
Er komen organisatorische afdelingen waarin enkele domeinen worden samengevoegd. Dit leidt tot verschillende zones, die goed herkenbaar zijn.
Vanaf de entree zijn de verschillende opleidingen via brede trappen vanuit de centrale ontmoetingsruimte bereikbaar. Door een grote vide geeft het centrale gedeelte van het gebouw een een gevoel van ruimte.
Binnen het gebouw is gekozen voor de boom als metafoor voor groeimogelijkheden: van de start van de opleiding tot het halen van je diploma.
Het bruto vloeroppervlak is 7.115 m2.
Er is plaats voor 2.155 studenten, waarvan 1.955 mbo en 200 volwassenen­onderwijs.
De oplevering staat gepland voor september 2011.


Het gebouw is 135 meter lang, 15 meter breed en 15 meter hoog (4 lagen). Het is dus relatief lang. Dat wordt benadrukt door een horizontale lijn tussen de eerste en tweede verdieping. Hierdoor is er voldoende buitenlicht in alle onderwijs- en werkruimten.
De derde en vierde verdieping vormen een soort massieve balk met gaatjes (de ramen), staand op een onderbouw van zwarte baksteen met betonkolommen. Daardoor lijken de tweede en derde verdieping boven de grond te zweven.
Halverwege het gebouw is over twee verdiepingen een serre gemaakt die ruim vier meter uit de gevel steekt. Deze serre is het hart van het gebouw: de centrale ontmoetingsruimte en de entree.
In de centrale ontmoetingsruimte komt een zeer brede trap, waar leerlingen ook op kunnen zitten. Dat deel kan ook gebruikt worden voor presentaties.

Werkzaamheden